Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ziemniaczane kopytka z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kopytka z gotowanych ziemniaków są smaczne i łatwe do zrobienia.

Ziemniaczane kopytka z koperkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaczane kopytka z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kopytka z koperkiem
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Do zimnych dodać obie mąki, koperek, jajko i szybko zagnieść ciasto, podzielić na kawałki. Na posypanej mąką stolnicy utoczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, pokroić skośne kluski. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z sosem, stopionym boczkiem lub podsmażone na tłuszczu.
Ziemniaczane kopytka z koperkiem
Z ziemniaków mąki koperku i jajka zagnieść ciasto
Ziemniaczane kopytka z koperkiem
Z ciasta utoczyć wałki i pokroić na kawałeczki