Sposób przygotowania:
Ziemniaczane kulki z serem
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Zimne ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedna część ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce kładziemy mąkę pszenna i ziemniaczana pół na pół, wbijamy całe jajo. Wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy jeszcze trochę mąki pszennej.
Twaróg solimy i ucieramy z żółtkami. Z ciasta formujemy kulki, rozpłaszczamy je nakładamy twaróg i jeszcze raz formujemy kulki. Gotujemy.
Przed podaniem polewamy bułką tarta podsmażona na masełku.
Twaróg solimy i ucieramy z żółtkami. Z ciasta formujemy kulki, rozpłaszczamy je nakładamy twaróg i jeszcze raz formujemy kulki. Gotujemy.
Przed podaniem polewamy bułką tarta podsmażona na masełku.