Medyta

Medyta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Ziemniaczane paluszki z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Brak pomysłu na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków z obiadu? Polecam te oto paluszki. Można podawać do zupy, dipów lub z czerwonym barszczykiem.

Ziemniaczane paluszki z kminkiem

Składniki:

Ziemniaczane paluszki z kminkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane paluszki z kminkiem
Ziemniaki bardzo dokładnie ugniatamy, idealnie by było przepuścić je przez maszynkę. Masło roztapiamy. Mieszamy masło, mąkę, ziemniaki i sól. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na min.30 minut. Następnie trzeba rozwałkować ciasto na omączonym blacie na grubość około 5 mm. Pokroić na paski, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tymiankiem lub kminkiem. Piec w piekarniku (220 stopni) około 12 minut aż nabiorą złotego koloru.