Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Ziemniaczano-serowe poduszeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Poduszeczki zwane też kopytkami mogą być dodatkiem do drugiego dania np.do kotletów i kiszonego ogórka lub osobna ciepła przekąska na szybko

Ziemniaczano-serowe poduszeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczano-serowe poduszeczki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczano-serowe poduszeczki
Obrane ziemniaki ugotować z dodatkiem soli i łyżki masła,aby ziemniaki szybciej się ugotowały.Odcedzić i ugnieść widelcem albo przepuścić przez praskę,żeby nie było grudek.Do ledwie ciepłych ziemniaków wgnieść ser.Rozgnieść.Na stolnicę wyłożyć masę ziemniaczano-serową i zarobić z przesianą mąką dodając szczyptę soli.Mąki dodać tyle,żeby ciasto było dość zwarte,ale nie miękkie ani nie za twarde.Z ciasta formować zgrabne wałeczki,ucinać małe poduszeczki.Do garnka wlać ok.3 litry wody z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju.Dzięki temu "poduszeczki"się nie będą sklejały po wyjęciu z wody.Wrzucać je stopniowo do wrzątku.Gotować kilka minut od wypłynięcia do miękkości.Można sprawdzić czy są gotowe wyjmując jeden na talerz.Gotowe"poduszeczki"polać zrumienioną na patelni bułką tartą z masłem.Podawać jako dodatek do drugich dań albo jako osobne danie na szybko.
Ziemniaczano-serowe poduszeczki
Etap 1
Ziemniaczano-serowe poduszeczki
Etap 2
Ziemniaczano-serowe poduszeczki
Etap 3