Sposób przygotowania:
Ziemniaczano-serowe poduszeczki
Obrane ziemniaki ugotować z dodatkiem soli i łyżki masła,aby ziemniaki szybciej się ugotowały.Odcedzić i ugnieść widelcem albo przepuścić przez praskę,żeby nie było grudek.Do ledwie ciepłych ziemniaków wgnieść ser.Rozgnieść.Na stolnicę wyłożyć masę ziemniaczano-serową i zarobić z przesianą mąką dodając szczyptę soli.Mąki dodać tyle,żeby ciasto było dość zwarte,ale nie miękkie ani nie za twarde.Z ciasta formować zgrabne wałeczki,ucinać małe poduszeczki.Do garnka wlać ok.3 litry wody z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju.Dzięki temu "poduszeczki"się nie będą sklejały po wyjęciu z wody.Wrzucać je stopniowo do wrzątku.Gotować kilka minut od wypłynięcia do miękkości.Można sprawdzić czy są gotowe wyjmując jeden na talerz.Gotowe"poduszeczki"polać zrumienioną na patelni bułką tartą z masłem.Podawać jako dodatek do drugich dań albo jako osobne danie na szybko.