Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ziemniaczki pieczone z młoda kapustką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaczki młode faszerowane młodą kapustką z boczkiem to znakomity dodatek do mięsa. Można również podać bez mięsa w piątek.

Ziemniaczki pieczone z młoda kapustką

Składniki:

Ziemniaczki pieczone z młoda kapustką

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki pieczone z młoda kapustką

ETAP 1:

Ziemniaczki pieczone z młoda kapustką

1. Ziemniaki obieramy i robimy w nich głęboki rowek.

2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy sola oraz przyprawa do ziemniaków.

3. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.

ETAP 2:

Ziemniaczki pieczone z młoda kapustką

4. W tym czasie, co pieką się nam ziemniaki robimy farsz, cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

5. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz boczek, doprawiamy solą oraz pieprzem i prużymy 20 minut.

6. Masło rozpuszczamy, zagęszczamy mąką pszenną i łączymy z kapustą.

ETAP 3:

Ziemniaczki pieczone z młoda kapustką

7. Farsz nakładamy w środek ziemniaków i posypujemy wierzch startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.

8. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.

ETAP 4:

9. Ziemniaczki gotowe.

10. Smacznego.