Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne naleśniki w wersji wytrawnej, nadziane szpinakiem, papryką i pieczarkami, zapieczone z mozzarellą.

Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i papryką

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i papryką

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju + odrobina oleju do smażenia

Na farsz:

 

  • 3 kulki sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i papryką

ETAP 1:

Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i papryką
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je na 15 minut.

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy jajka, mleko, wodę, szczyptę soli. Miksujemy. Dodajemy olej. Miksujemy ponownie. Ciasto odstawiamy na 15 minut.

ETAP 2:

Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i papryką
Ciasto wylewamy na patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron.

Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju, tak, aby uzyskać cieniutkie placki. Naleśniki smażymy z obu stron.

ETAP 3:

Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i papryką
Przygotowujemy farsz z cebuli, pieczarek, papryki i szpinaku

Przygotowujemy farsz.
Warzywa i pieczarki myjemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i pieczarki. Smażymy, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Dodajemy paprykę i szpinak, smażymy, aż papryka będzie miękka. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 4:

Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i papryką
Naleśniki przykrywamy plastrami mozzarelli i pieczemy

Farsz wykładamy na naleśniki. Naleśniki zwijamy w ruloniki i przekładamy do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Mozzarellę kroimy w plasterki. Układamy je na naleśnikach. Naleśniki zapiekamy w 180 st. C przez ok. 12 minut.