wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Ziemniaczki w bulionie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny dodatek do mięs, omletu, jak i również do wcinania z chlebkiem :D

Ziemniaczki w bulionie

Składniki:

Ziemniaczki w bulionie

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag szynki konserwowej,
  • 2 kostki rosołowe,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka mielona
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki w bulionie
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, smażymy na głębokim ojeju (jak frytki)



Do garnuszka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy 2 kostki rosołowe (zamiast kostek może być domowy bulion) gotujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, (polecam również kiełbasę, albo parówki), przyprawiamy, dodajemy paprykę w proszku



Usmażone ziemniaczki dodajemy do gotującego bulionu, dusimy ok 5 minut. Podajemy z chlebkiem , z mięskiem (pasuje do wszystkiego!)

SMACZNEGO!!!