allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Ziemniaki faszerowane cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny dodatek do dań mięsnych.

Ziemniaki faszerowane cebulą

Składniki:

Ziemniaki faszerowane cebulą

 

  • 10 średnich ziemniaków równej wielkości,
  • 4 średnie cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane cebulą
Ziemniaki obrac i ugotowac na półmiękko w osolonym wrzątku. Odcedzic i lekko przestudzic. Cebulę obrac i posiekac w drobną kosteczkę. Zeszklic na oleju. Z ziemniaków odciąc "kapelusik: i sydrążyc łyżką środek. Ustawic na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Gdyby nie chciały stac to można lekko odciąc podstawę ziemniaka aby ją wyrównac. Środki ziemniaków rozetrzec łyżką i dodac do nich cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Masa powinna byc dośc pikantna. Farszem napełnic ziemniaki i na każdym położyc wiórek zimnego masła. Przykryc "kapelusikiem". Ziemniaki wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekac około 25 minut aż się lekko zezłocą.

Tagi:

ziemniaki