Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane kurczakiem
Ziemniaki obrać. Umyć. I wydrążyć łyżeczką środki tworząc ,, łódeczki". Zmielić mięso z połową papryki ( tzn. 1/4 całej) i wymieszać z jednym żółtkiem. Doprawić papryką mieloną, Jarzynką i pieprzem. Napełnić puste miejsca w ziemniakach farszem z kurczaka. Ułożyć ziemniaki w garnku. Obsypać wydrążonymi kawałkami ziemniaków i pokrojoną w drobną kostkę resztą papryki. Dodać szczyptę Jarzynki. Zalać wodą. Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem 30 minut ( płyn powinien odparować o połowę. Wyjąć ostrożnie na moment ziemniaki. Wsypać koper .Dodać śmietankę rozrobioną z żółtkiem. Doprawić sos do smaku . Włożyć z powrotem ziemniaki i ogrzewać 3 minuty. Podawać posypując po wierzchu grubo zmielonym pieprzem kolorowym. Udekorować kontrastowymi dodatkami ( pomidor, czerwona papryka, listki selera itp). Osobno podać sos w którym się dusiły. * Jeśli nie mamy samych żółtek rozdzielić jajko i białko dodać do masy mięsnej , a żółtko do sosu.
kasia900
Tyle witamin i mikroelementów w jednym warzywie :) Nic tylko jeść i cieszyć się zdrowiem!