kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Ziemniaki frytki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, osuszyć. Smażyć w płaskim naczyniu, partiami, w silnie rozgrzanym tłuszczu.

Ziemniaki frytki

Składniki:

Ziemniaki frytki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki frytki
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, osuszyć. Smażyć w płaskim naczyniu, partiami, w silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone frytki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć tłuszczu, posypać solą i zaraz podawać. Jeżeli chce się usmażyć większą ilość frytek, należy je smażyć dwukrotnie. Pierwszy raz usmażyć frytki na kremowy kolor, a przed podaniem włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor.