kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ziemniaki otulone wiosną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ziemniaczki w wiosennej odsłonie. Lekkostrawne i sycące zarazem.Pamiętajmy że ziemniaki gotowane w mundurkach zachowują w sobie witaminę C.

Ziemniaki otulone wiosną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki otulone wiosną

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki otulone wiosną
Ziemniaki szorujemy , zalewamy woda i gotujemy w mundurkach. Jak będą miękkie odlewamy, studzimy i obieramy. Kroimy je w dość grube plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy ziemniaczki z obu stron. Szczypior siekamy. Jajko mieszamy z przyprawami i dodajemy do niego szczypior. Polewamy nim pieczące się ziemniaczki. Zmniejszamy płomień gazu i podsmażamy do momentu aż jajko się zetnie. Przekładamy na talerz i zjadamy-pychota.
Ziemniaki otulone wiosną
Etap 1Ziemniaki gotujemy w mundurkach a potem je obieramy
Ziemniaki otulone wiosną
Etap 2Ziemniaki kroimy na plastry i podsmażamy na oliwie
Ziemniaki otulone wiosną
Etap 3Szczypior siekamy i dodajemy do rozmonconego jajka
Ziemniaki otulone wiosną
Etap 4Polewamy ziemniaki jajecznicą i chwilę smażymy.