Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczone ( Pieczonki wg meli )
Ziemniaki , obieramy myjemy i kroimy na plasterki grubości 1 cm . Marchewkę obieramy myjemy , osuszamy i kroimy na cieniutkie talarki, Cebule obieramy i kroimy na krążki . Boczek , myjemy osuszamy i kroimy dość cienko . Koperek siekamy drobno .
Kiełbaskę myjemy , osuszamy i kroimy w plasterki . Na spód garnka dajemy smalec na smalec kładziemy folię aluminiową i znów mały kawałek smalcu . Układamy warstwami ziemniaki solimy i pieprzymy , na to koper , kiełbaskę , boczek , cebulę , marchew i znów kolejna warstwa ziemniaków . Przykrywamy folią aluminiową i przykrywką . Pieczemy na małym ogniu około 40 minut. .
Kiełbaskę myjemy , osuszamy i kroimy w plasterki . Na spód garnka dajemy smalec na smalec kładziemy folię aluminiową i znów mały kawałek smalcu . Układamy warstwami ziemniaki solimy i pieprzymy , na to koper , kiełbaskę , boczek , cebulę , marchew i znów kolejna warstwa ziemniaków . Przykrywamy folią aluminiową i przykrywką . Pieczemy na małym ogniu około 40 minut. .