Ziemniaki pieczone jak z ogniska

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Maksymalnie smaczne przy minimalnym wysiłku.

Ziemniaki pieczone jak z ogniska

Składniki:

Ziemniaki pieczone jak z ogniska

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone jak z ogniska
Najlepiej jak do pieczenia przeznaczysz ziemniaki średniej wielkości. Małe będą nieporęczne w jedzeniu, natomiast duże będą się dłużej piekły. Umyj dokładnie - to ważne, gdyż nie będziemy ich obierać. Przygotuj w miseczce mąkę + sól. Ilość soli zależnie od upodobań. Umyte ziemniaki obtocz dokładnie w 'posypce' i ułóż na folii aluminiowej w piekarniku rozgrzanym do ok 180st (ja na tyle nastawiam z termoobiegiem) na co najmniej godzinę. Ziemniaki będą gotowe wtedy, gdy zaczną się na nich pojawiać ciemne plamy, warto jednak nakłuć dla pewności :)
Ja podaje tak pieczone ziemniaki jako osobne danie, z sosem na zimno a la tzatziki. Nic prostszego!

Tagi:

ziemniaki