ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 837]

Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne ziemniaki gotowane w mundurkach i nadziewane porami,zapiekane w piekarniku, idealne i na obiad i na kolację.

Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika
Ziemniaki wybrać o podobnej wielkości i ugotować je w mundurkach, wystudzić.

Pory drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać ostrą paprykę, pieprz ziołowy, sól, co jakiś czas zamieszać, wystudzić.

Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki, każdy przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć łyżeczką ze środka ziemniaki i dodać je do porów. Ziemniaki widelcem rozgnieść i wymieszać z porami.

Łyżeczką napełniać ziemniaki nadzieniem do pełna, kłaść na blachę z papierem do pieczenia. Na każdy ziemniak położyć plasterek mozzarelli, posypać papryką słodką.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C około 15 minut, następnie na każdy ziemniak położyć plasterek żółtego sera i piec z 6 minut, przed podaniem posypać mielonym pieprzem.
Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika
Pory doskonale smakują z pioeprzem ziołowym.
Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika
Używam wydrążarki do melonów, doskonale się sprawdza.
Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika
Widelcem pognieść ziemniaki i wymieszać z porami.
Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika
Miejsce po wydrążeniu napełnić nadzieniem.
Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika
Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika
Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika
Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika
Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika