ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Ziemniaki pieczone na patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mała odmiana od tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Proste i szybkie, efektowne w smaku danie.

Ziemniaki pieczone na patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki pieczone na patelni

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone na patelni
Ziemniaki myjemy, obieramy cienko ze skórek i zalewamy w garnku zimną wodą. Solimy. Gotujemy. Gdy zmiękną odcedzamy, i kroimy na dosyć grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Ziemniaki układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy gorące do potraw mięsnych i surówek.
Ziemniaki pieczone na patelni
Gotujemy ziemniaki do miękkości, dzięki czemu będą się krócej smażyć.
Ziemniaki pieczone na patelni
Oliwa jest bardzo zdrowym źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Ziemniaki pieczone na patelni
ZIemniaki kroimy na kawałki bądź rozdrabniamy w inny ulubiony kształt.
Ziemniaki pieczone na patelni
Smażymy krótko lecz intensywnie z obu stron.

Tagi:

ziemniaki