BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1160]

Ziemniaki z piekarnika do potraw z grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam jako dodatek do potraw z grilla bardzo smaczne ziemniaczki ,które przygotowane w ten sposób zjedzą jak dorośli tak i dzieciaki. Moje wnuki je uwielbiają.

Ziemniaki z piekarnika do potraw z grilla Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ziemniaki z piekarnika do potraw z grilla

 

  • ziemniaki około 1,5 kg,
  • sól do smaku,
  • przyprawa do ziemniaków 1/2 op,
  • przyprawa do grilla 1- 2 łyżki,
  • olej 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z piekarnika do potraw z grilla
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, następnie dobrze wypłukać i pokroić w łódeczki. Włożyć do garnka zalać wodą i lekko przegotować. Odlać wodę, ziemniaki przełożyć do miski i wystudzić.

Następnie przyprawić przyprawą do ziemniaków, przyprawą do grilla oraz solą do smaku w razie potrzeby. Dodać olej i wymieszać.

Ziemniaki przełożyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika i w 180 stopniach do miękkości i spieczenia ziemniaków.

Ja lekko przegotowuję ziemniaki z powodu wnuków, ale równie dobrze można je po oczyszczeniu i osuszeniu przyprawić i prosto do piekarnika (ale wtedy je osuszyć).
Ziemniaki z piekarnika do potraw z grilla
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą
Ziemniaki z piekarnika do potraw z grilla
Następnie wypłukać i pokroić w łódeczki i lekko przegotować
Ziemniaki z piekarnika do potraw z grilla
Po lekkim przegotowaniu odlać wodę i przestudzić
Ziemniaki z piekarnika do potraw z grilla
Przyprawić przyprawami i przełożyć na blaszkę
Ziemniaki z piekarnika do potraw z grilla
Podawać zaraz po usmażeniu