Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Ziemniaki po węgiersku na kwaśno.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać do pieczonych i smażonych mięs.

Ziemniaki po węgiersku na kwaśno.

Składniki:

Ziemniaki po węgiersku na kwaśno.

 

  • 60 dag ziemniaków
  • 1,5 łyżki smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki octu winnego sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki po węgiersku na kwaśno.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki (grubości ok. 1 cm) i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić. Wywar z ziemniaków ochłodzić i zachować. Na patelni rozgrzać smalec. Zeszklić na nim cebulę. Dodać zioła i mąkę. Poddusić do zgęstnienia sosu. Dodać ziemniaki i ugotować do miękkości. Posolić, popieprzyć i zakwasić octem winnym do smaku. (Potrawa musi mieć zdecydowanie kwaskowy smak)