Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ziemniaki podsmażane z baleronem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ziemniaki zapiekane na smalcu z baleronem i cebulą są rewelacyjne. Można ich przygotować z dowolną wędliną.

Ziemniaki podsmażane z baleronem i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki podsmażane z baleronem i cebulą

 

  • 20 dag baleronu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 50-70 dag ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki podsmażane z baleronem i cebulą
Na 1 łyżce smalcu zeszklić posiekaną cebulę, odłożyć. Na patelni z tłuszczem z cebuli podsmażyć pokrojony w kostkę baleron. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w dość grube plasterki i ugotować na pół miękko w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić. W woku rozgrzać pozostały smalec, podsmażyć ziemniaki, połączyć z cebulą i baleronem. Doprawić do smaku, wymieszać, podgrzać. Wyłożyć na talerze, posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać.
Ziemniaki podsmażane z baleronem i cebulą
Baleron pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu
Ziemniaki podsmażane z baleronem i cebulą
Pokrojone w plasterki ziemniaki ugotować na pół miękko
Ziemniaki podsmażane z baleronem i cebulą
Dodać pozostały smalec wsypać ziemniaki podsmażyć
Ziemniaki podsmażane z baleronem i cebulą
Wsypać pozostałe składniki doprawić do smaku podgrzać

Tagi:

ziemniaki