Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziemniaki podsmażane z kabaczkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ugotowane ziemniaczki podsmażone z kabaczkiem, pieczarkami i czosnkiem. Pomysł na smaczną, ciepłą kolację.

Ziemniaki podsmażane z kabaczkiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki podsmażane z kabaczkiem i pieczarkami

 

  • 2 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 10 dkg pieczarek
  • 10 dkg kabaczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • sól ziołowa do smaku
  • chili do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki podsmażane z kabaczkiem i pieczarkami
Ziemniaki ugotować w mundurkach prawie do miękkości, odcedzić, przestudzić, obrać i pokroić w ćwierć plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać ziemniaki, chwilę razem podsmażać. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, usmażyć je. Kabaczka pokroić w ćwierć plasterki, ząbki czosnku w cienkie plasterki. Kabaczka i czosnek dodać do ziemniaków z grzybami. Dodać też wszystkie przyprawy. Wszystko smażyć razem, delikatnie mieszając, aż kabaczek zmięknie i zacznie się rumienić.
Ziemniaki podsmażane z kabaczkiem i pieczarkami
Ugotowane obrane i pokrojone w ćwierć plasterki ziemniaki.
Ziemniaki podsmażane z kabaczkiem i pieczarkami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Ziemniaki podsmażane z kabaczkiem i pieczarkami
Pokrojone pieczarki dodane do podsmażonych z cebulą ziemniaków.
Ziemniaki podsmażane z kabaczkiem i pieczarkami
Kabaczek czosnek i przyprawy dodane do ziemniaków z grzybami.