Sposób przygotowania:
Ziemniaki smażone na maśle bez soli
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w dość grube plastry i zalewamy wodą około 1 cm ponad ich powierzchnię. Takie z mniejszą ilością skrobi ładniej się przypieką i fajniej obracają, nie przywierają do patelni. Odcedzamy,a następnie rozkładamy na papierowych ręcznikach aby dokładnie osuszyć. Posypujemy czerwonym pieprzem, na patelni rozgrzewamy masło, zbieramy szumowiny i na gorący tłuszcz wykładamy ziemniaki. Podsmażamy jakieś 3 – 5 min i dopiero należy obracamy . W przeciwnym razie będą przywierały, to tak samo jak z mięsem, muszą się zamknąć pory aby nie przywierało. I tak sobie mieszamy kilka razy, aż uzyskamy zadowalający nas efekt. Gdy będą al dente posypujemy czosnkiem lub inną przyprawą, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.