Sposób przygotowania:
Ziemniaki smażone z jarzynami
Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach około 25 minut we wrzącej osolonej wodzie. Odlać wodę, ostudzić ziemniaki, zdjąć skórkę. Pokroić ziemniaki na kawałki. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, oczyścic pieczarki, dobrze opłukac pod bieżącą wodą. Obrac i umyc cebule. Pokroić w kostke papryke, cebule i wędzony boczek. Pokroic pieczarki na ćwiartki. dobrze wysmażyć boczek na suchej patelni. Wrzucić na patelnię paprykę, cebulę i pieczarki, smażyć około 8 minut, stale mieszając. Wyjąć z patelni, przykryć pokrywką, aby nie wystygło. Rozgrzać na patelni 4 łyżki tłuszczu, podsmażyć ziemniaki na złoty kolor. Dodać warzywa grzyby i boczek, wymieszać z ziemniakami. Doprawić całość do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Opłukać natkę pietruszki, osuszyć, drobno posiekać. Posypać danie natką pietruszki bezpośrednio przed podaniem.