Sposób przygotowania:
Ziemniaki smażone sałatkowo
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku, ostudzić. Poprzekrawać na połówki albo ćwiartki. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 min.. Następnie odcedzić, odcisnąć a sok , który nam zostanie, dodać do jogurtu. Jogurt doprawić mielonymi pomidorami, solą i pieprzem. Szynkę i ser pokroić w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoto ze wszystkich stron ugotowane ziemniaki, wyjąć na ręcznik papierowy i osączyć. Na talerzach ułożyć kopczyki z szynki i sera, obłożyć gorącymi ziemniakami. Polać sosem, posypać cebulką i koperkiem.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoto ze wszystkich stron ugotowane ziemniaki, wyjąć na ręcznik papierowy i osączyć. Na talerzach ułożyć kopczyki z szynki i sera, obłożyć gorącymi ziemniakami. Polać sosem, posypać cebulką i koperkiem.