-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Ziemniaki w mundurkach z masłem i koperk

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Młode ziemniaczki najlepiej smakują ugotowane z mundurkach z dodatkiem masła i koperku. Podaję je jako dodatek do drugiego dania.

Ziemniaki w mundurkach z masłem i koperk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki w mundurkach z masłem i koperk

 

  • 10 młodych ziemniaków (ilość zależna od ilości osób)
  • 3 łyżki masła dobrej jakości
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
  • 1 łyżka koperku suszonego
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ziemniaki w mundurkach z masłem i koperk
Ziemniaki należy dobrze wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Nie obieramy ich. Ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby były całkowicie przykryte i solimy je. Gotujemy ok. 20 minut do miękkości. W międzyczasie siekamy drobniutko świeży koperek oraz mieszamy go z suszonym koperkiem. Po ugotowaniu odlewamy wodę z ziemniaków, dodajemy 3 łyżki masła i chwilkę odczekujemy aż masełko rozpuści się całkowicie. Potrząsamy delikatnie garnkiem aby wszystkie ziemniaki pokryły się roztopionym masłem, dodajemy koperek i ponownie delikatnie potrząsamy. Ziemniaczki podajemy jako dodatek do drugiego dania. Smacznego!
Ziemniaki w mundurkach z masłem i koperk
Młode ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą.
Ziemniaki w mundurkach z masłem i koperk
Gotujemy je do miękkości ok. 20 minut. Następnie odcedzamy.
Ziemniaki w mundurkach z masłem i koperk
Do ziemniaczków dodajemy masełko i koperek.
Ziemniaki w mundurkach z masłem i koperk
Takie ziemniaki podajemy jako dodatek do drugiego dania.

Tagi:

ziemniaki