Sposób przygotowania:
Ziemniaki w mundurkach z masłem i koperk
Ziemniaki należy dobrze wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Nie obieramy ich. Ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby były całkowicie przykryte i solimy je. Gotujemy ok. 20 minut do miękkości. W międzyczasie siekamy drobniutko świeży koperek oraz mieszamy go z suszonym koperkiem. Po ugotowaniu odlewamy wodę z ziemniaków, dodajemy 3 łyżki masła i chwilkę odczekujemy aż masełko rozpuści się całkowicie. Potrząsamy delikatnie garnkiem aby wszystkie ziemniaki pokryły się roztopionym masłem, dodajemy koperek i ponownie delikatnie potrząsamy. Ziemniaczki podajemy jako dodatek do drugiego dania. Smacznego!
darmiona
darmiona
-Natka-
Jest koperek suszony, ale świeży także jest tylko po wymieszaniu nie widać go prawie wcale.
darmiona
-Natka-
To zależy od upodobania. Czasami robię ziemniaczki z samym suszonym koperkiem, a czasami używam tylko świeżego. Wydaje mi się, że przez to połączenie suszonego i świeżego koperku potrawa jest bardziej aromatyczna. Oczywiście każdy ma inny gust i może sprawdzić jaka wersja mu bardziej smakuje. :)
Elficzna
darmiona
-Natka-
Ja także uwielbiam koperek. U moich rodziców na działce już wyrósł i to obficie! :)
evita0007
evita0007
Ups (koperku i szczypiorku) hihi ^^