mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

SUPERPRZEPIS

Schab z ziemniakami z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 6

To jest danie, które samo się robi, a w dodatku pysznie smakuje. Na niedzielny obiad w gronie rodziny albo dla gości jest idealne.

Schab z ziemniakami z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z ziemniakami z piekarnika

 

  • ok. 750g schabu lub chudej karkówki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 6 ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Schab z ziemniakami z piekarnika
Mięso pokroiłam na 7 plastrów, posypałam pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu i ostawiłam na 30 minut.

Ziemniaki i marchew obrałam, umyłam. Ziemniaki pokroiłam w ćwiartki, marchew w większe kawałki. Warzywa wymieszałam z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek pokroiłam w plastry, rozłożyłam na mięsie.

Do rękawa do pieczenia włożyłam mięso, warzywa, zawiązałam z obu stron. Rękaw nakłułam z wierzchu w kilku miejscach. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 2 godzin w temp. 150stC (czas pieczenia zależy od twardości mięsa - u mnie było gotowe po 1,5 godzinie).

Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Podaję z ulubioną surówką albo sosem np. jogurtowym.

Smacznego!
Schab z ziemniakami z piekarnika
Mięso pokroiłam w plastry, posypałam pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką
Schab z ziemniakami z piekarnika
Czosnek pokroiłam w plastry, rozłożyłam na mięsie.
Schab z ziemniakami z piekarnika
Ziemniaki i marchew obrałam, umyłam. Ziemniaki pokroiłam w ćwiartki, marchew w większe kawałki.
Schab z ziemniakami z piekarnika
Do rękawa do pieczenia włożyłam mięso, warzywa, zawiązałam z obu stron