ziutula

ziutula

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 61]

Ziemniaki z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie zapieczone ziemniaki z mozzarellą są najlepsze ugotowane dzień wcześniej, potrawa jest bardzo smaczna, prosta, łatwa i z maślanką jest najlepsza.

Ziemniaki z mozzarellą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaki z mozzarellą

 

  • ziemniaki ugotowane dzień wcześniej 1 kg,
  • przyprawa do ziemniaków 2 łyżki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • mozzarella kulki małe 2 opakowania,
  • masło - ile potrzeba,
  • tarta bułka - ile potrzeba,
  • zielenina - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z mozzarellą
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej, zawsze gotuję więcej ziemniaków w danym dniu na obiad i zostawiam przykryte w lodówce na następny dzień.

Naczynie żaroodporne 20 cm średnicy posmarować masłem, obsypać tartą bułką

Ziemniaki drobno pokroić w misce, wymieszać z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem granulowanym, pokrojoną cebulą.

Ziemniaki włożyć do naczynia, na wierzchu rozłożyć kulki mozzarelli.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 40 minut, kroić porcje lekko przestudzonych ziemniaków, posypać zieleniną, można podać z maślanką.
Ziemniaki z mozzarellą
Ziemniaki można wykorzystać jak zostanie z obiadu.