ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ziemniaki z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najsmaczniejsze ziemniaki z piekarnika na obiad podane z maślanką są sycącym, aromatycznym posiłkiem.

Ziemniaki z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki z piekarnika

 

  • słonina wędzona w przyprawach 20 dag,
  • ziemniaki ugotowane 1,2 kg,
  • przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania,
  • cebula 2 sztuki,
  • groszek konserwowy 1 puszka,
  • mozzarella kulki 1 opakowanie,
  • papryka ostra - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki ugotować w nie osolonej wodzie, wodę odlać i ziemniaki odparować, wsypać przyprawę do wieprzowiny i wymieszać z ziemniakami.

Forma 30x24 cm, na dnie formy ułożyć połowę plasterków słoniny wędzonej, rozsypać ziemniaki.

Na ziemniaki rozsypać pokrojoną cebulę, groszek konserwowy z puszki odsączony z wody, następnie rozsypać pokrojone drobniej kulki mozzarelli, rozłożyć resztę słoniny, posypać papryką ostrą.

Piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 40 minut, podawać lekko wystudzone np. z maślanką.
Ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki powinny być ugotowane tak, aby były nie rozgotowane.
Ziemniaki z piekarnika
Dodatki mozna dodac jakie się lubi i jakie mamy w lodówce.

Tagi:

danie