Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ziemniaki z piekarnika z dipem serowym

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znudziły Wam się gotowane ziemniaki czy frytki? Tak? Mam dla Was propozycję na pyszne ziemniaki z piekarnika. Upieczone w łupince, najlepiej smakują gorące zaraz po upieczeniu. Ja podałam się oprószone do smaku solą i z dipem serowym.

Ziemniaki z piekarnika z dipem serowym

Składniki:

Ziemniaki z piekarnika z dipem serowym

Na ziemniaki:

  • 8 średnich ziemniaków ( najlepiej jednakowej wielkości )
  • sól do smaku

Dip:

  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów
  • szczypiorek według uznania
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z piekarnika z dipem serowym
1. Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki ( najlepiej jednakowej wielkości ) dokładnie umyć i dokładnie osuszyć. Następnie zawiną je szczelnie w folię aluminiową, każdy osobno i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Następnie ziemniaki piec do miękkości w temperaturze 180 stopni tak przez około godzinę. Sprawdzamy czy są miękkie nakłuwając. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków i ich odmiany.

2. Wykonanie dipu serowego: Ser biały należy wymieszać dokładnie ze śmietaną i jogurtem greckim, dodać przyprawę do sałatek i dipów i ponownie dokładnie wymieszać.

3. Podanie: Upieczone miękkie ziemniaki wyjąć z foli, rozkroić na pół i oprószyć według uznania solą, nałożyć dipu serowego, posypać posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie przyprawą do sałatek i dipów. Podawać od razu po przygotowaniu od razu. Smacznego.

Moje rady:

Ziemniaki najlepiej takiej takiej samej wielkości, wtedy upieką nam się w jednakowym czasie.

Upieczone ziemniaki najlepiej zjeść zaraz po upieczenia, gdy trochę przestygną to zrobią się twarde.

Porcja dla 4 osób.