Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Ziemniaki zapiekane w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ziemniaki są świetne jako dodatek do potraw oraz jako "samodzielne" danie :)

Ziemniaki zapiekane w śmietanie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki zapiekane w śmietanie

 

  • 5 ziemniaków
  • Mały kubeczek śmietany 12%
  • Sól i pieprz
  • Płaska łyżka majeranku
  • Płaska łyżka koperku świeżego (może być też suszony)
  • Łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane w śmietanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 4 części, chyba, że ziemniaki są duże to nawet na 6 części. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości - ale tak, żeby się nie rozpadały. Gdy się ugotują, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni i przygotowujemy sos. W tym celu, mieszamy śmietanę z posiekanym drobno koperkiem, majerankiem, odrobiną pieprzu i soli. Naczynie, w którym będziemy zapiekać smarujemy na dnie olejem i posypujemy delikatnie koperkiem i majerankiem. Do naczynia wsypujemy ziemniaki i zalewamy sosem. W miarę możliwości staramy się, żeby ziemniaki miały miejsce i nie leżały jeden na drugim. Pieczemy ok.35 minut, w międzyczasie 2-3 razy mieszamy.
Ziemniaki zapiekane w śmietanie
Pokrojone ziemniaki gotujemy tak jak zwykle, np. do obiadu ...
Ziemniaki zapiekane w śmietanie
Na wysmarowanym olejem naczyniu układamy zimne ziemniaki i zalewamy sosem ...

Tagi:

ziemniaki