Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane w śmietanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 4 części, chyba, że ziemniaki są duże to nawet na 6 części. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości - ale tak, żeby się nie rozpadały. Gdy się ugotują, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni i przygotowujemy sos. W tym celu, mieszamy śmietanę z posiekanym drobno koperkiem, majerankiem, odrobiną pieprzu i soli. Naczynie, w którym będziemy zapiekać smarujemy na dnie olejem i posypujemy delikatnie koperkiem i majerankiem. Do naczynia wsypujemy ziemniaki i zalewamy sosem. W miarę możliwości staramy się, żeby ziemniaki miały miejsce i nie leżały jeden na drugim. Pieczemy ok.35 minut, w międzyczasie 2-3 razy mieszamy.