ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Zimna rozkosz-jogurtowo śmietanowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mój serniczek na zimno, ale bez dodatku twarogu ( czyli białego sera), zrobiony z dwóch jogurtów naturalnych oraz dwóch śmietanek dwunastoprocentowych z dodatkiem apetycznych mandarynek z puszki, oraz rodzynek sułtańskich, zalany moimi ulubionymi

Zimna rozkosz-jogurtowo śmietanowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zimna rozkosz-jogurtowo śmietanowa

 

  • 2 duże śmietanki po 200 gram
  • 2 duże jogurty naturalne gęste po 370 gram
  • 1 żelatyna bez dodatków na dwa litry
  • około pół szklanki cukru
  • olejek pomarańczowy
  • mała puszka mandarynek
  • 2 śnieżki na mleko
  • 2 galaretki truskawkowe
  • garść rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Zimna rozkosz-jogurtowo śmietanowa
Mój pyszny oraz łatwy w przygotowaniu serniczek na zimno, ale bez dodatku twarogu ( czyli białego sera), zrobiony z dwóch gęstych jogurtów naturalnych oraz dwóch równie gęstych śmietanek dwunastoprocentowych z dodatkiem apetycznych pomarańczowych mandarynek z puszki, oraz rodzynek sułtańskich ( uprzednio namoczonych w gorącej wodzie z dodatkiem cukru), zalany moimi ulubionymi dwiema galaretkami truskawkowymi. Wspaniały deser na święta, urodziny i każdą okazję. Można udekorować kleksami z bitej śmietany albo ubitego kremu, wszystko w zależności od upodobania albo fantazji. Krem można również dać pod galaretkę a na spód serniczka cisteczka biszkoptowe. W zależności na co ma się ochotę. Sposób wykonania: Jogurty oraz śmietanki wlewamy do wysokiej miseczki, wsypujemy obydwie śnieżki i ubijamy aż wszystko zgęstnieje oraz się ładnie połączy. Żelatynę mieszamy z niewielką ilością wody i rozpuszczamy stawiając na platkę, czekamy aż sie rozpuści, zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Do pozostałej masy dodajemy kilka kropli aromatu pomarańczowego, cukier oraz wcześniej namoczone rodzynki( rodzynki moczymy w gorącej wodzie z dodatkiem cukru aż ładnie napęcznieją). Dodajemy do masy żelatynę delikatnie lecz dokładnie mieszając. Przelewamy w ozdobne naczynie, w którym będziemy podawać na stół. Kiedy masa będzie tężeć układamy owoce można też do smaku posypać kilka rodzynek. Wstawiamy do lodówki na kilka minut, nastepnie wlewmy galaretki( rozpuszczone w gotowanej wodzie oraz dokładnie przestudzone ).
Zimna rozkosz-jogurtowo śmietanowa
To jest inna wersja mojego serniczna z dodatkiem wypestkowanych wiśni oraz kleksami z ubitej na gęsto śmietanki, wspaniały deser szybki w przygotowaniu, smaczny oraz ładnie się prezentuje. Moja rodzina go uwielbia.

Tagi:

beza bezy