jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Zimne nózki na waflu ryżowym.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Galaretka "Zimne nóżki" - to coś co wzmocni naszą chrząstkę stawową. Na chrupiącym waflu smakuje wyśmienicie!

Zimne nózki na waflu ryżowym.

Składniki:

Zimne nózki na waflu ryżowym.

 

  • 6 wafli ryżowych extra cieńkie GOOD FOOD
  • 1 niewielkie golonko
  • 1 nóżka wieprzowa
  • pęczek włoszczyzny
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do zup do smaku
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka plasterków cytryny i natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zimne nózki na waflu ryżowym.
Czyścimy golonko i nóżkę wieprzową, zalewamy je wodą , zagotowujemy. Zdejmujemy pianę, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy golonko będzie prawie miękkie dodajemy włoszczyznę . Uzyskany płyn doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przelewamy pzez sitko do kubeczków plastikowych o średnicy zbliżonej do wafli. Dodajemy obrane mięso. Nacinamy marchewkę po bokach, by w przekroju otrzymac kwiatki. Wstawiamy je pionowmo w kubeczki. Chłodzimy w lodówce, aż galaretka stężeje. Po ostudzeniu Zdejmujemy z góry tłuszcz. Wyjmujemy galaretę z kubeczków, kroimy na grube plastry. Podajemy na chrupiących waflach udekorowaną plasterkami cytrny i natką pietruszki.