paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ziołowa oliwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo aromatyczną oliwa która wzbogaca smak i zapach smażonych potraw

Ziołowa oliwa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziołowa oliwa

 

  • Składniki:
  • 0,5 litra oliwa z oliwek,
  • kilka gałązek bazylia (świeża),
  • kilka gałązek oregano świeże,
  • kilka gałązek kolendra świeża,
  • 2-3 ząbki czosnek

Sposób przygotowania:

Ziołowa oliwa
Całe gałązki ziół opłukać pod bieżącą wodą i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami, ząbków czosnku nie obieramy. Zioła posiekać, do butelki wlać część oliwy i dodać czosnek oraz część ziół zalać znów oliwą . Butelkę zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na ok 3 tygodnie. Po trzech tygodniach można oliwę przecedzić przez sitko i ponownie zlać do butelki. Można również zioła zostawić w środku tyle że oliwę należy wtedy szybciej zużyć.
Ziołowa oliwa
Całe gałązki ziół opłukać pod bieżącą wodą i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami
Ziołowa oliwa
ząbków czosnku nie obieramy.