Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ziołowy schab podany na duszonej kiszonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Schab ziołowy z kiszoną kapustą to moja propozycja na obiad. Syty,bardzo smaczny i aromatyczny. Danie możemy podać z ziemniakami.

Ziołowy schab podany na duszonej kiszonej kapuście

Składniki:

Ziołowy schab podany na duszonej kiszonej kapuście

Składniki:

  • pół kilo schabu
  • olej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki mieszanki ulubionych ziół
  • pół kilo kiszonej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • przyprawa do bigosu i dań z kapusty

Sposób przygotowania:

Ziołowy schab podany na duszonej kiszonej kapuście
1. Schab oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plastry, każdy plaster nacieramy olejem i ziołami. Następnie odstawiamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce.

2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy plastry schabu z obu stron, uważając, żeby za mocno nie przypiec ziół, następnie mięso podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn, a schab oprószamy solą i pieprzem.

3. Kapustę płuczemy i odcedzamy, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości, miękką kapustę dokładnie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.

4. Usmażoną cebulę wraz z olejem na którym się smażyła przekładamy do kapusty. Całość dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do bigosu i dań z kapusty.

5. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu. Podajemy gorące.

Rady: Użyłam gotowej mieszanki ziół Ojca Mateusza w skład której wchodzą: majeranek, czosnek, cebula, bazylia, kolendra, pieprz, lubczyk, imbir, kurkuma, kminek, oregano, tymianek, rozmaryn. Można użyć dowolnej mieszanki ziół. 

Tagi:

mięso schab