Sposób przygotowania:
Ziołowy schab podany na duszonej kiszonej kapuście
1. Schab oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plastry, każdy plaster nacieramy olejem i ziołami. Następnie odstawiamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce.
2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy plastry schabu z obu stron, uważając, żeby za mocno nie przypiec ziół, następnie mięso podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn, a schab oprószamy solą i pieprzem.
3. Kapustę płuczemy i odcedzamy, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości, miękką kapustę dokładnie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
4. Usmażoną cebulę wraz z olejem na którym się smażyła przekładamy do kapusty. Całość dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do bigosu i dań z kapusty.
5. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu. Podajemy gorące.
Rady: Użyłam gotowej mieszanki ziół Ojca Mateusza w skład której wchodzą: majeranek, czosnek, cebula, bazylia, kolendra, pieprz, lubczyk, imbir, kurkuma, kminek, oregano, tymianek, rozmaryn. Można użyć dowolnej mieszanki ziół.
2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy plastry schabu z obu stron, uważając, żeby za mocno nie przypiec ziół, następnie mięso podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn, a schab oprószamy solą i pieprzem.
3. Kapustę płuczemy i odcedzamy, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości, miękką kapustę dokładnie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
4. Usmażoną cebulę wraz z olejem na którym się smażyła przekładamy do kapusty. Całość dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do bigosu i dań z kapusty.
5. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu. Podajemy gorące.
Rady: Użyłam gotowej mieszanki ziół Ojca Mateusza w skład której wchodzą: majeranek, czosnek, cebula, bazylia, kolendra, pieprz, lubczyk, imbir, kurkuma, kminek, oregano, tymianek, rozmaryn. Można użyć dowolnej mieszanki ziół.