marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Schab z pastą ziołową.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Opłukane mięso naciąć trzykrotnie,natrzeć solą,a potem zrobić pastę ziołową,włożyć w nacięcia schabu,owinąć mięso sznurkiem.Upiec,zrobić sos

Schab z pastą ziołową.

Składniki:

Schab z pastą ziołową.

 

  • 1 kg.schabu środkowego,
  • 1/2 pęczka posiekanej natki,
  • pęczek posiekanej bazylii,
  • 1/2 pęczka oregano,
  • skórka z połówki cytryny pokrojona w kostkę,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • posiekany ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • sok z cytryny,
  • 6 łyżek oleju.
  • Sos:3 pomidory pokrojone w kostkę,
  • duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 3 łyżki oliwy,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Schab z pastą ziołową.
Zioła wymieszać z serem,pieprzem,czosnkiem,skórką i sokiem z cytryny.Mięso naciąć ze trzy razy i natrzeć solą.W powstałe nacięcia
włożyć pastę ziołową.Schab owinąć ciasno sznurkiem kuchennym.Ułożyć w brytfance,polać olejem i piec godzinę w temp.
190 st.C.Potem ułożyć mięso na półmisku,okryć folią aluminiową i
trzymać w cieple.W garnku na oliwie podsmażyć cebulę,podlać sosem z pieczeni i dusić z 5 min..Dodać pomidory,doprawić solą i białym pieprzem.Podgrzewać na dużym ogniu 5 min. Sosem obłożyć pieczeń i podawać z ryżem.