Sposób przygotowania:
Ziołowy schab z cebulą
Mięso umyć, osuszyć, w szerokim garnku zagotować wodę z dodatkiem ziół, pieprzu i soli, do wrzątku włożyć mięso, gotować około 20 minut na wolnym ogniu, po czym zdjąć z ognia i przykryć aż do ostygnięcia mięsa w wywarze. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na połówki, w część połówek wbić po jednym goździku. Wystudzone mięso osuszyć i dość porządnie oprószyć pieprzem, zrumienić je z każdej strony na oleju. Ułożyć w brytfannie, obłożyć cebulami, polać tłuszczem pozostawionym po smażeniu, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec aż mięso będzie miękkie a cebula lekko zrumieniona. Gotowy schab podawać pokrojony na plastry i obłożony cebulą najlepiej z piure ziemniaczanym lub opiekanymi ziemniakami.