szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Ziołowy schab z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny schab ziołowy dobry na ciepło i na zimno

Ziołowy schab z cebulą

Składniki:

Ziołowy schab z cebulą

 

  • 1.5 kg schabu
  • 8 cebul
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka Bazyli
  • Kilka Gożdzików
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Ziołowy schab z cebulą
Mięso umyć, osuszyć, w szerokim garnku zagotować wodę z dodatkiem ziół, pieprzu i soli, do wrzątku włożyć mięso, gotować około 20 minut na wolnym ogniu, po czym zdjąć z ognia i przykryć aż do ostygnięcia mięsa w wywarze. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na połówki, w część połówek wbić po jednym goździku. Wystudzone mięso osuszyć i dość porządnie oprószyć pieprzem, zrumienić je z każdej strony na oleju. Ułożyć w brytfannie, obłożyć cebulami, polać tłuszczem pozostawionym po smażeniu, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec aż mięso będzie miękkie a cebula lekko zrumieniona. Gotowy schab podawać pokrojony na plastry i obłożony cebulą najlepiej z piure ziemniaczanym lub opiekanymi ziemniakami.

Tagi:

schab cebula