pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Złote rybki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

sposób na chrupiące rybki słodkowodne

Złote rybki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Złote rybki

 

  • sztuk, mąka pszenna 3 łyżki, curry 1 łyżeczka, sól do smaku, smalec 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Złote rybki
Ryby słodkowodne (najlepsze są do tego bardzo małe płotki, okonie lub leszcze) sprawiamy. Pozbywamy się głów i dokładnie myjemy, zwracając uwagę na bardzo dokładne umycie "środka ryby". W oddzielnym talerzyku przyprawę curry mieszamy z mąką pszenną. Sprawione płotkim okonie lub/i leszcze solimy posypując boki rybek oraz wsypując sól do środka ryby. Następnie taką osoloną rybkę obtaczamy w mące wymieszanej z curry. Na patelnię wrzucamy smalec. Gdy będzie mocno rozgrzany delikatnie kładziemy panierowane rybki i smażymy na złoty kolor.
Złote rybki
Złowione rybki sprawiamy
Złote rybki
pozbywamy się głów i dokładnie myjemy
Złote rybki
Mąkę pszenna łączymy z curry i dokładnie mieszamy
Złote rybki
Posolone rybli obtaczamy w mące wymieszannej z curry

Tagi:

ryba ryby