kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Złote ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Złote ziemniaczki, nie jeden niejadek chętnie je schrupie i nie tylko :)

Złote ziemniaczki

Składniki:

Złote ziemniaczki

 

  • ziemniaki - "normalna" ilość x2 - każdy z nas je inną ilość ziemniaków stąd nie pisze ilości
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Złote ziemniaczki
Ziemniaki ugotuj na 1/2 twardo, odcedz i odstaw aby wystygły. Jak będą na tyle wystudzone, że można je potrzymać w rękach, to przekrój jednego ziemniaka na pół, połówkę znów na pół. W ten sposób dostaniesz gotowego ziemniaczka aby wrzucić go na rozgrzany tłuszcz. Rozgrzej na patelni olej, nie oszczędzaj oleju, bo ziemniak się nie zarumieni :)Pocięte ziemniaki wrzuć na tłuszcz i doprowadź do złotej skórki. Ziemniaków ma być tyle na patelni aby sobie "latały" po patelni. Zazwyczaj u mnie ziemniaki są smażona na 3 razy.

Tagi:

ziemniaki