darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Żółta sałatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatkę posypać kiełkami pszenicy i siemieniem lnianym.

Żółta sałatka

Składniki:

Żółta sałatka

 

  • 2 główki cykorii średniej wielkości
  • 2 żółte papryki
  • 300 g kukurydzy z puszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki chudego twarogu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego po sporej szczypcie soli,
  • świeżo zmielonego białego pieprzu i granulatu z trzciny cukrowej
  • 4 łyżki kiełków pszenicy
  • 2 łyżki siemienia lnianego

 

 

Sposób przygotowania:

Żółta sałatka
Usunąć zewnętrzne zepsute liście cykorii, obciąć część od korzenia. Główki cykorii umyć i wyciąć głąby. Strąki papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki i włókna. Oczyszczone części papryki umyć, wytrzeć i pokroić w paski. Kukurydzę osaczyć. Łodygi selera naciowego umyć, zdjąć z nich grube włókna; pokroić na kawałki.Przygotowane jarzyny ułożyć obok siebie na półmisku lub ostrożnie wymieszać w dużej misce i przełożyć do szklanej salaterki. Twarożek wymieszać z miodem, octem jabłkowym i olejem słonecznikowym; mocno doprawić solą, pieprzem i granulatem cukrowym na słodko-kwaśno. Sałatkę pokropić sosem. Kiełki pszenicy opłukać na sicie i osaczyć. Sałatkę posypać kiełkami pszenicy i siemieniem lnianym.