Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Żółta sałatka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ta sałatka podbiła żołądki wszystkich biesiadników przy wigilijnym stole.

Żółta sałatka

Składniki:

Żółta sałatka

 

  • 5 jaj
  • 1 puszka ananasa (dostępny w sklepach w postaci krążków zalanych słodką zalewą lub syropem)
  • 1 słoik selera konserwowego (dostępny w sklepach w postaci nitek zalanych zalewą octową)
  • 1 gruby por z dużą ilością "białego"
  • pół łyżeczki soli
  • majonez

Sposób przygotowania:

Żółta sałatka
Odcinamy białą część pora, tylko ona będzie potrzebna. Myjemy ją, ewentualnie zdzieramy wierzchnią warstwę. Następnie przekrawamy wzdłuż i cienko kroimy na półksiężyce. Wrzucamy do głębokiego talerza i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Od czasu do czasu możemy zamieszać. Por w tym czasie ma zmięknąć i puścić sok. Krążki ananasa wyciągamy z puszki i kroimy na małe kawałki. Następnie ręcznie odciskamy ananasa nabierając po odrobinie w dłoń i ściskając aż wyleci nadmiar soku. Wrzucamy odciśniętego ananasa do miski i podobnie postępujemy z selerem. Nie wymaga on krojenia, ale również ręcznie go odciskamy i wrzucamy do miski z ananasem. Jaja gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i dodajemy do ananasa i selera. Por po dwóch godzinach również ręcznie odciskamy i wrzucamy do pozostałych składników. Dodajemy majonez. Nie podaję ile dokładnie majonezu dodajemy ponieważ niektórzy wolą więcej, inni mniej. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Zwykle żadne dodatkowe przyprawy nie są już potrzebne.