Sposób przygotowania:
Żółta sałatka
Odcinamy białą część pora, tylko ona będzie potrzebna. Myjemy ją, ewentualnie zdzieramy wierzchnią warstwę. Następnie przekrawamy wzdłuż i cienko kroimy na półksiężyce. Wrzucamy do głębokiego talerza i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Od czasu do czasu możemy zamieszać. Por w tym czasie ma zmięknąć i puścić sok. Krążki ananasa wyciągamy z puszki i kroimy na małe kawałki. Następnie ręcznie odciskamy ananasa nabierając po odrobinie w dłoń i ściskając aż wyleci nadmiar soku. Wrzucamy odciśniętego ananasa do miski i podobnie postępujemy z selerem. Nie wymaga on krojenia, ale również ręcznie go odciskamy i wrzucamy do miski z ananasem. Jaja gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i dodajemy do ananasa i selera. Por po dwóch godzinach również ręcznie odciskamy i wrzucamy do pozostałych składników. Dodajemy majonez. Nie podaję ile dokładnie majonezu dodajemy ponieważ niektórzy wolą więcej, inni mniej. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Zwykle żadne dodatkowe przyprawy nie są już potrzebne.
luna
Śliweczka
elzbieta8960
dusia30