thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Żółta sałatka z indykiem curry i ryżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, żółta sałatka z ryżem, indykiem, ananasem i żółtymi przyprawami - w sam raz na Sylwestra:)

Żółta sałatka z indykiem curry i ryżem

Składniki:

Żółta sałatka z indykiem curry i ryżem

 

  • 2 woreczki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 400 g filetu piersi z indyka
  • oliwa
  • 1 cebulka
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 5 krążków ananasa z puszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4- 5czubatych łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

 

 

Sposób przygotowania:

Żółta sałatka z indykiem curry i ryżem
Filet opłukać, osuszyć, usunąć ewentualne błonki. Pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć kilka minut na patelni, dodać 1 łyżeczkę curry. Pod koniec dodać posiekana w kostkę cebulkę. Mięso ma być dobre w środku, nie musi być zarumienione. Przełożyć do miski by lekko wystygło.

Dodać ugotowany ryż. Kukurydzę, groszek i ananasa odsączyć dobrze z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki, dodać z groszkiem i kukurydzą do sałatki. Doprawić solą, pieprzem, curry, kurkumą i garam masala. Wymieszać. Dodać jogurt, majonez i musztardę - wymieszać wszystko dokładnie. Przykryć folią, schłodzić w lodówce.

Przed podaniem udekorować dowolnie zieleniną i krążkiem ananasa.