mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Żółty ryż z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, kolorowe danie ryżowe z warzywami:)

Żółty ryż z warzywami

Składniki:

Żółty ryż z warzywami

 

  • 20 dag ryżu
  • 1 l bulionu z kostki
  • 1 cebula mała
  • 2 łyżeczki masła
  • 30 g parmezanu
  • 1 żółtko jaja
  • 80 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

  • do podania - duszone ulubione warzywa

Sposób przygotowania:

Żółty ryż z warzywami
Ryż płuczę na sitku. Cebulę obieram i siekam drobno. Na dużej patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję kolejną łyżkę masła i wsypuję suchy ryż. Smażę wszystko na średnim ogniu około 2 minuty aż ryż stanie się szklisty, przezroczysty. Stopniowo wlewam bulionu i gotuję aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowanie ryżu trwa około 20-25 minut. Dodaję następnie kurkumę i curry. Śmietanę łączę z żółtkiem i parmezanem. Gdy ryż będzie ugotowany dodaję wtedy śmietanę i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze około 2 minut. Doprawiam na koniec do smaku.
Podaję z podsmażonymi ulubionymi warzywami.

Tagi:

ryż