IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

zraziki wołowo drobiowe z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

u Męża jada się zrazy drobiowe, u mnie wołowe, postanowiłam więc połączyć oba upodobania

zraziki wołowo drobiowe z chrzanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

zraziki wołowo drobiowe z chrzanem

 

Sposób przygotowania:

zraziki wołowo drobiowe z chrzanem
Wołowinę i pierś z kurczaka kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Staramy się aby kawałki były podobnej wielkości . Po rozbiciu układamy wołowinę na stole, solimy, posypujemy pieprzem i smarujemy ostrą musztardą. Następnie na każdy kawałek wołowiny kładziemy kawałek drobiu i solimy go, następnie smarujemy chrzanem. Na górę kładziemy paseczek ogórka kiszonego i cebuli. Zawijamy jak zrazy i 'zamykamy' wykałaczką. Zawinięte zrazy kładziemy do głębokiej patelni na rozgrzany tłuszcz, 'zamknięciem/szwem' ku dołowi i opiekamy po około 5-10 minut z każdej strony. Następnie zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą. Z wywaru można zrobić sosik. Smacznego!
zraziki wołowo drobiowe z chrzanem
wybór odpowiednich składników i przygotowanie stanowiska pracy
zraziki wołowo drobiowe z chrzanem
warstwowe ułożenie składników - u góry etap po etapie
zraziki wołowo drobiowe z chrzanem
zawinięte zrazy trafiają na rozgrzany tłuszcz :)
zraziki wołowo drobiowe z chrzanem
podpieczone zrazy przed zalaniem ich wodą i duszeniem