Sposób przygotowania:
Zucchino al pieno- nadziewane cukinie
Aby przygotować Zucchino al pieno- nadziewane cukinie postępujemy wg przepisu: cukinie myjemy, odkrajamy ogonki, kroimy wzdłuż i na pół, wyżłabiamy z nich pestki tworząc tak zwane łódki; * Do mięsa mielonego dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, również posiekany czosnek, drobniutko pokrojoną mortadel, całość doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy farsz; * Takim wyrobionym mięsem wypełniamy cukinie, dociskamy mięso dosyć mocno aby nie wypadło; * Na dużej patelni bądź brytfannie rozgrzewamy oliwę, i obsmażamy wypełnione cukinie z obu stron, tak aby mięso troszkę się zrumieniło (ok 7min z każdej strony); * podsmażone cukinie zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż cukinie będą miękkie, co jakiś czas odwracając je na obie strony.... SMACZNEGO Najlepiej smakuje z bułką ciabatką :)