sylwia19864

sylwia19864

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Zucchino al pieno- nadziewane cukinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie przywiezione prosto z Włoch, pyszne, jak dotąd każdemu smakowało, dlatego postanowiłam się podzielić, bardzo proste w przygotowaniu.

Zucchino al pieno- nadziewane cukinie

Składniki:

Zucchino al pieno- nadziewane cukinie

 

  • 4 małe cukinie
  • 0,5- 0,6 kg mięsa mielonego
  • 15 dag mortadeli (jeśli ktoś nie lubi może być np. szynka)
  • 1 jajko
  • 0,5 l. przecieru pomidorowego
  • mały koncentrat pomidorowy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Zucchino al pieno- nadziewane cukinie
Aby przygotować Zucchino al pieno- nadziewane cukinie postępujemy wg przepisu: cukinie myjemy, odkrajamy ogonki, kroimy wzdłuż i na pół, wyżłabiamy z nich pestki tworząc tak zwane łódki; * Do mięsa mielonego dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, również posiekany czosnek, drobniutko pokrojoną mortadel, całość doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy farsz; * Takim wyrobionym mięsem wypełniamy cukinie, dociskamy mięso dosyć mocno aby nie wypadło; * Na dużej patelni bądź brytfannie rozgrzewamy oliwę, i obsmażamy wypełnione cukinie z obu stron, tak aby mięso troszkę się zrumieniło (ok 7min z każdej strony); * podsmażone cukinie zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż cukinie będą miękkie, co jakiś czas odwracając je na obie strony.... SMACZNEGO Najlepiej smakuje z bułką ciabatką :)