eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa brokułowa Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna kremowa zupka z dodatkiem kaszy jęczmiennej.

Zupa brokułowa Eli

Składniki:

Zupa brokułowa Eli

 

  • 1 duży brokół
  • 1 kostka bulionowa z zielem angielskim i liściem laurowym
  • 1 prostokątna kostka serka topionego-100 g
  • ziarenka smaku
  • pieprz zielony świeżo mielony
  • sól
  • maggi
  • cukier
  • śmietana kwaśna do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa Eli
Brokuł umyć,odciąć różyczki.Łodygi brokuła obrać ze skórki i pokroić na kawałki.Małe listki zachować.W garnku zagotować 1 litr wody,wrzucić kostkę bulionową,odrobinę cukru,pokrojone łodygi,małe listki,różyczki brokuła i gotować do miękkości (część najładniejszych różyczek wyjąć z zupy i zostawić do dekoracji).Serek topiony pokroić w plastry,wrzucić do zupy,zagotować i zmiksować.Zupę doprawić do smaku pieprzem zielonym świeżo zmielonym,ziarenkami smaku,solą i maggi. Ja podałam zupę brokułową z ugotowaną kaszą jęczmienną,udekorowałam różyczkami brokuła i kwaśną śmietaną.

Tagi:

brokuły