anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa brokułowa ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybka do zrobienia, bo na wcześniej ugotowanym rosole drobiowym, zupa z dużą ilością brokuła i innych warzyw.

Zupa brokułowa ze śmietaną

Składniki:

Zupa brokułowa ze śmietaną

 

  • brokuł - 1 szt.
  • marchewka – 2 szt.
  • ziemniaki – 2 szt.
  • groszek zielony – 1/2 szk.
  • por - 1/2 szt.
  • seler - 1/4 szt.
  • rosół drobiowy – 1,5 l
  • śmietana kremówka – 100 ml
  • koperek – 1/4 pęczka
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa ze śmietaną
Brokuła opłukać i podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać, umyć i pokroić. W garnku zagotować rosół, dodać warzywa oprócz brokuła.

Całość gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Następnie dodać różyczki brokuła i zielony groszek, dalej gotować około 5 minut uważając, aby brokuł nie był zbyt miękki.

Zupę doprawić śmietaną, solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.

Tagi:

brokuły