Aurora

Aurora

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Zupa cebulowa krem z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

fotki i więcej apetycznych informacji znajdziecie na www.blogczekolady.blogspot.com

Zupa cebulowa krem z kurczakiem

Składniki:

Zupa cebulowa krem z kurczakiem

 

  • składniki:
  • (teraz już bardziej profesjonalnie)
  • dwie piersi z kurczaka (lub jakiekolwiek inne mięsko do wywaru mięsnego, zdaje się, że do zupy cebulowej pasuje wywar z kury)
  • tak zwana włoszczyzna: dwie marchewki, seler, korzeń pietruszki, por
  • pieprz i sól (niezmiennie), liść laurowy, ziele angielskie, cząber, czubrica zielona, odrobina suszonego czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa krem z kurczakiem
Gotujemy póki wszystkie warzywka nie zmiękną w znaczącym stopniu. W tym czasie my zajmujemy się główną bohaterką, czyli cebulą. Obieramy ją i w całości nabijamy brutalnie na widelec. Ale to nie koniec tortur. Ustawiamy nad palnikiem i tak długo opalamy nad płomieniem, aż nie zbrązowieje. To ma zapewnić zupie bogatszy smak i wyjątkowym aromat. Gdy "dojdą", wyciągamy je z wywaru i miksujemy w oddzielnym naczyniu. Na miejsce warzyw, do gotujących się kurczakowych piersi wrzucamy opalone cebule. Gotujemy do miękkości. Ostatecznie cebule czeka ten sam los, co poprzednio włoszczyzny. Blender jest jej ostatnią torturą. Tak wymęczona, mięknie totalnie i łagodnieje. Nie ma innego wyboru.Wszystkie zmiksowane warzywka trafiają na koniec razem do mięsnego wywaru. Ugotowane mięsko siekamy na drobne kawałki i dodajemy również do kremu warzywnego. Dodajemy na koniec łyżkę oliwy lub masła. Proponuję podawać z plastrem sera pleśniowego na wierzchu.