dorota1986

dorota1986

Kucharz
[Przepisów: 7]

zupa cebulowa na sposób francuski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszna zupka na ciepłe dni

zupa cebulowa na sposób francuski

Składniki:

zupa cebulowa na sposób francuski

 

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 6 szklanek wody
  • 1/2 kg cebuli
  • 3-4 łyżki oleju
  • 150 g białego wytrawnego wina
  • 1 kostka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 bułki paryskiej
  • tarty ser żółty (gouda lub ementaler)

Sposób przygotowania:

zupa cebulowa na sposób francuski
Z włoszczyzny i wody ugotować wywar,odcedzić.Cebulę obrać,drobno posiekać i lekko zrumienić na oleju.Zalać wywarem i gotować na małym ogniu ok 10 min.Dodać wino,kostkę cukru oraz sól i pieprz do smaku.Przelać zupę do ogniotrwałego naczynia,przykryć cienkimi kromkami bułki,posypać tartym serem i zapiec w gorącym piekarniku (10-15 min).