Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zupa cebulowa z grzanką serową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Francuska zupa cebulowa z serową grzanką zawsze podbija serca moich gości delikatnym aromatem tymianku i słodkością cebuli

Zupa cebulowa z grzanką serową

Składniki:

Zupa cebulowa z grzanką serową

 

  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 5 cebul
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku + 1 ząbek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • ¼ cytryny
  • Sól, pieprz
  • 4 kromki bułki wrocławskiej lub bagietki
  • 100 gramów tartego żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z grzanką serową
Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy aż trochę zmięknie. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, suszony tymianek i cukier - całość mieszamy i podsmażamy około 10 minut. Do podsmażonej cebuli dodajemy wino i bulion, całość doprowadzamy do wrzenia, później zmniejszamy ogień i gotujemy około 45 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Każdą kromkę smarujemy przekrojonym ząbkiem czosnku i posypujemy tartym serem. Pieczemy w piekarniku około 6 minut, aż do momentu rozpuszczenia się sera. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nalewany do talerzy, serwujemy z grzanką serową.