Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Zupa cebulowa z chipsami jabłkowymi i orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne połączenie zupy cebulowej z delikatną nutką octu balsamicznego i jabłuszka. Całość zaserwowana z nietypowymi, bo solonymi domowymi ekspresowymi chipsami jabłkowymi i orzeszkami z cieciorki . Prostota i elegancja w jednym.

Zupa cebulowa z chipsami jabłkowymi i orzeszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa cebulowa z chipsami jabłkowymi i orzeszkami

 

  • 1x Zupa cebulowa Hortex
    Składniki:

  • • zupa cebulowa Hortex
  • 1 duże jabłko

  • • kilka łyżek octu balsamicznego - 4-6

  • • 100 g serka topionego masdamer
  • sól
  • pieprz

  • • 1-1,2 l wywaru warzywnego domowego
  • 1-2 łyżki masła do smażenia

  • • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego estragonu

  • • starty parmezan do podania

  • Na orzeszki:

  • • puszka cieciorki

  • • łyżka oleju

  • • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka soli

  • Chipsy jabłkowe:
  • 2 duże jabłka

  • • odrobina oleju
  • sól gruboziarnista

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z chipsami jabłkowymi i orzeszkami
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy zupę cebulową Hortex oraz pokrojone w średnią kostkę jabłko ze skórką. Chwilę podsmażamy. Dodajemy ocet balsamiczny, sól, tymianek i estragon. Dolewamy wywar warzywny, dodajemy serek topiony. Całość gotujemy ok. 10-12 minut. Pod koniec dosmaczamy jeszcze pieprzem i ewentualnie solą. Podajemy z wiórkami parmezanu, orzeszkami z cieciorki i chipsami jabłkowymi. Chipsy z cieciorki przygotowuje się szybko, o ile użyjemy cieciorki z puszki. Odsączamy ją dokładnie z zalewy. Olej łączymy z octem balsamicznym i solą. Do takiej marynaty przekładamy cieciorkę i dobrze mieszamy, by dokładnie pokryła każdy orzeszek. Wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni. Orzeszki wychodzą bardzo aromatyczne i chrupiące. Idealne zarówno na gorąco jak i na zimno. Świetnie komponują się z zupą cebulową z nutką octu balsamicznego. Chipsy jabłkowe- jabłko kroimy w cieniutkie plastry- najlepiej mandoliną. Układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem, posypujemy solą gruboziarnistą i pieczemy razem z orzeszkami ok. 20 minut, temp. 200 stopni. Świetny dodatek do zupy cebulowej z jabłuszkiem. Smacznego!
Zupa cebulowa z chipsami jabłkowymi i orzeszkami
zupa cebulowa z chipsami jabłkowymi i orzeszkami z cieciorki
Zupa cebulowa z chipsami jabłkowymi i orzeszkami
zupa cebulowa z chipsami jabłkowymi i orzeszkami z cieciorki
Zupa cebulowa z chipsami jabłkowymi i orzeszkami
chipsy jabłkowe solone