Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa chińska z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Błyskawiczna zupa chińska - pikantna i aromatyczna w dodatku prosta w przygotowaniu

Zupa chińska z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa chińska z kurczakiem

 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich
  • około 30g pędów bambusa
  • 1/3 czerwonej papryki
  • kilka grzybków mun
  • kostka rosołowa
  • sos sojowy
  • przyprawa do potraw chińskich (ja używam 5 smaków jest bardzo pikantna dlatego można zastąpić każda inną)
  • około 1 - 1,5l wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa chińska z kurczakiem
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w paseczki. Wkładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki przyprawy chińskiej i 2 łyżki sosu sojowego, wszystko dobrze mieszamy (jeżeli mamy czas możemy zostawić na kilka minut aby smaki się przegryzły jednak nie jest to koniecznością) W tym czasie kroimy na paseczki paprykę, pędy bambusa i grzybki. garnek stawiamy na ogniu, wrzucamy kurczaka, podlewamy wodą (około 100 ml), kiedy pory się pozamykają dodajemy resztę składników warzywnych wraz z grzybkami i podduszamy około 2-3 minuty, całość zalewamy pozostałą wodą i dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy około 15 minut. Doprawiamy do smaku.
Ja podaję zupę z makaronem ryżowym expresowym który nie wymaga gotowania, wkładam wstążeczki do miseczki i zalewam gorącą zupą, po 3 - 4 minutach zupa jest gotowa do spożycia. Smacznego
Zupa chińska z kurczakiem
Skłądniki niezbędne do przygotowania zupy chińskiej z kurczakiem
Zupa chińska z kurczakiem
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, dodajemy 2 łyżki przyprawy chińśkiej i sosu sojowego - wszystko dobrze mieszamy
Zupa chińska z kurczakiem
Do garnka wkłądamy mięso, podlewamy niewielką ilością wody
Zupa chińska z kurczakiem
Kiedy mięso się przyrumieni wkładamy pozostałe składniki, podduszamy i zalewamy wodą, gotujemy około 15 minut - Smacznego