iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa Cioci Stasi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zupa jest smakiem mojej córki przywiezionym z wakacji w domu ugotowana tylko w oparciu na wspomnieniach smaku czyli bez konkretnego przepisu.

Zupa Cioci Stasi

Składniki:

Zupa Cioci Stasi

 

dodatkowo na kluseczki :

Sposób przygotowania:

Zupa Cioci Stasi

ETAP 1:

Zupa Cioci Stasi
Kalafior podzielić na niewielkie różyczki.

Pomidory umyć, pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię i podlać 1/2 szklanki wody, przykryć i rozgotować.

Udko razem z obraną marchewką, pietruszką i selerem zalać w garnku 1,5 litra wody i ugotować z tego coś w rodzaju rosołu w trakcie gotowania doprawić solą, pieprzem i jarzynką, następnie wyjąć miękkie mięso i do rosołu dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości.

ETAP 2:

Zupa Cioci Stasi
Cały powstały sok pomidorowy dodać do zupy.

Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sitko i cały powstały płyn wlać do garnka z zupą, ale dopiero wtedy kiedy kalafior będzie miękki do garnka dodać też obrane z kości mięso.

Kluseczki:

Zupa Cioci Stasi
Wszystko dokładnie wymieszac ma powstać ciasto.

Mąkę wymieszać z 1 szczyptą soli i szczyptą sody dodać jajka, olej i taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało dość luźne ciasto jak na lane kluski.

ETAP 4:

Zupa Cioci Stasi
Łyżką kłaść małe kluseczki lub zrobić tak jak robi lane kluski.

Łyżką kłaść na gotującą się zupę malutkie kluseczki z ciasta i gotować zupę do ich wypłynięcia, gotujące się kluski doskonale zagęszczą nam zupę którą teraz wystarczy tylko doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.