Sposób przygotowania:
Zupa Cioci StasiETAP 1:
Pomidory umyć, pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię i podlać 1/2 szklanki wody, przykryć i rozgotować.
Udko razem z obraną marchewką, pietruszką i selerem zalać w garnku 1,5 litra wody i ugotować z tego coś w rodzaju rosołu w trakcie gotowania doprawić solą, pieprzem i jarzynką, następnie wyjąć miękkie mięso i do rosołu dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości.
ETAP 2:
Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sitko i cały powstały płyn wlać do garnka z zupą, ale dopiero wtedy kiedy kalafior będzie miękki do garnka dodać też obrane z kości mięso.
Kluseczki:
Mąkę wymieszać z 1 szczyptą soli i szczyptą sody dodać jajka, olej i taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało dość luźne ciasto jak na lane kluski.
ETAP 4:
Łyżką kłaść na gotującą się zupę malutkie kluseczki z ciasta i gotować zupę do ich wypłynięcia, gotujące się kluski doskonale zagęszczą nam zupę którą teraz wystarczy tylko doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.